Koor » Dirigent


Jacob Schenk, dirigent


Jacob Schenk (1973) voelde zich reeds op jonge leeftijd aangetrokken door alles wat met geluid te maken had. Met name klokken trokken van oudsher zijn aandacht. En thuis waren er de koor- en orgelplaten van onder andere Crescendo, Urker Zangers en Klaas Jan Mulder. Met name deze organist maakte op de jonge Jacob een onuitwisbare indruk met zijn virtuoze improvisaties. Jacobs vader besloot zijn talenten te stimuleren en nam Jacob vaak mee naar orgelconcerten in het hele land. Op achtjarige leeftijd begon hij met het nemen van orgellessen, wat uitmondde in een studie orgel aan het Zwols conservatorium bij Harm Jansen. Bij hem behaalde Jacob de diploma's Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus Orgel. Aanvullende masterclasses werden gevolgd bij Harald Vogel, de onbetwiste specialist op het gebied van de 16e en 17e eeuwse Noordduitse orgelmuziek. Ook studeerde hij koordirektie en kerkmuziek bij Jos Vermunt en Jos Leussink. Inmiddels waren zijn muzikale interesses verbreed en bekwaamde hij zich in het panfluitspel bij de beroemde Roemeense panfluitist Nicolae Pîrvu.


Op dit moment volgt hij een pianostudie bij de bekende pianovirtuoos Matthijs Verschoor, in binnen- en buitenland geroemd vanwege zijn pianospel en zijn bekwame wijze van lesgeven.

Jacob werkte als dirigent, organist, pianist en panfluitist mee aan talloze uitvoeringen en cd-opname's in binnen- en buitenland. Ook is hij jaarlijks gastdocent panfluit aan het Panflötenseminar georganiseerd door de Panfluitschool “Dajoeri” in het Zwitserse Arosa. In opdracht van dit instituut maakte hij een tweetal educatieve cd´s met panfluitist Nicolae Pîrvu

Als dirigent is hij verbonden aan het mannenkoor Urker Zangers, het Apeldoorns Christelijk Mannenkoor, het Christelijk Mannenkoor De Lofzang in Heerde en het Christelijk Nationaal Koor.

Sinds 2007 is hij dirigent van het door hem opgerichte Bachkoor Flevoland. Ook is hij vaste organist aan de Christelijk Gereformeerde Kerk Maranatha, op Urk.


Eerste concert

Kort nieuws